Cand joaca devine ceva serios

Sunt o fire jucausa si cred despre mine ca sunt creativa. Imi place sa ma joc si, din cand in cand, mai fac pariuri in glume cu prietenii, colegii de breasla, uneori pierd, deseori castig, important e ca totul devine un pic mai fun. Si pentru ca sunt curioasa din fire, am cautat sa aflu care a fost primul “nebun” suficient de creativ incat sa zica intr-o zi – “Pui pariu cu mine ca fac asta sau NU fac asta?”

Istoria scrisa, ca cea nescrisa e ratacita pe buzele unor bosimani din Africa sau cine stie ce trib ratacit din Amazon, daca mai exista si care isi pastreaza amintirile prin viu-grai, din gura-in-gura, de la cel mai batran la cel mai tanar. Ca sa fac o paranteza, mereu m-am intrebat daca o astfel de “biblioteca” ambulanta era ucis mai devreme ce se intampla cu tot ce a memorat? Dar asta e o divagatie in stilul meu caracteristic. Sa revenim.
Parca pe la orele de istorie am auzit ca prin anul 776 i.e.n, in Grecia Antica, elenii „mancau” sport pe paine, cumva cam cum consuma azi englezii fotbalul. Pentru cei ce nu stiu, pe atunci jocurile nu se tineau doar preajma muntelui Olimp. Existau si jocurile Pytice din Delphi, jocurilor Istmice din Corint sau Nemeea, unde elenii pariau diverse sume de bani pentru a-şi spori veniturile.

Evident ca pe atunci nu exista notiunea de biletul zilei si oamenii nu pariau fizic pe suporturi scrise ci se foloseau de niste “strangatori” de pariuri si apoi isi imparteau castigurile dupa reguli numai de ei stiute.
Mai târziu acest obicei a fost preluat si de romani pe sistemul, “ce e simplu si ne place, facem de la romani incoace”. Doar ca romanii au dus lucrurile la extrem. Daca la greci era vorba de competitii inofensive, de la aruncat disc, sulita, alergat, romanii pariau pe gladiatori.

Dar ce credeti ca s-au oprit acolo? Nu! Parierea a fost „adoptata” si in Evul Mediu, in timpul turnirurilor. Nobilii isi instruiau servitorii cum, cat si cu cine sa parieze, iar castigul le revenea tot lor. Asocierea sportului cu parierea s-a pastrat pana in sec.19 cand in Anglia s-au pus bazele pariurilor pe care le stim astazi. Daca se pune intrebarea «Cine a inventat pariurile», cel mai corect raspuns ar fi britanicii, chiar daca obiceiul exista inca din antichitate. Practic ei au inventat tot sistemul modern si tot ei sunt pregatiti cu cele mai creative cote cand vorbim de fotbal sau euro 2016.

Acum nu stiu ce o sa faceti voi cand va fi euro 2016 dar eu o sa ma tin tot de blog, filme si chestii dragute. Punem pariu?

Lasă un răspuns