Ice Bucket Challenge si descoperirile din genetica

Va mai amintiti de Ice Bucket Challenge? Febra care a cuprins toata populatia globului, cand toata lumea a acceptat provocarea si, de la mic la mare, de la VIP la noi restul, de la miliardari la lipiti pamantului, cu totii ne-am primit doza de racorire sub forma de galeata cu gheata si apa.
Si cand zic ca a cuprins tot globul, zic ca 17 milioane de oameni si-au postat clipul pe Facebook si 440 milioane de oameni s-au uitat clipurile postate de vedete.

Doi ani mai tarziu aflam ca toate astea n-au fost degeaba!
Se pare ca, in afara de faptul ca fiecare galeata a dus la raspandirea mesajului cauzei, s-au strans si o gramada de bani! 115 milioane de dolari, mai exact!
Fondurile obtinute prin ”Ice Bucket Challenge” au contribuit la descoperirea unei gene care declanseaza scleroza laterala amiotrofica (ALS), o maladie neurodegenerativa cu evolutie progresiva care nu poate fi vindecata. Noua gena identificata de cercetatori si care contribuie la aparitia bolii a fost denumita NEK1.

Partea cu adevarat faina este ca nu neaparat banii au facut diferenta, ci forta umana. La modul ca peste 80 de cercetatori din 11 tari s-au adunat si au cautat genele care sporesc riscul de ALS in familiile afectate de aceasta maladie.

Dand timpul inapoi, acum doi ani eram in minunata gasca Black Jack Pub, la noi bataia si farsele cu gheata erau la ordinea zilei, asa ca Ice Bucket Chanllenge-ul nostru a iesit cam asa:

Lasă un răspuns