Palermo Sicilia Italia

5 lucruri mișto de făcut în Palermo

Acolo unde marea întâlnește muntele, unde vremea îți permite să umbli în cele mai lejere și frumoase ținute, oamenii sunt faini, iar gastronomia și arhitectura amintesc de o istorie bogată și tumultoasă, acela este locul care ocupă de acum un loc special în mintea și inimioara mea – Palermo!

Toată povestea a plecat de la o ofertă a unei companii aeriene. Nu știam mare lucru despre acest oraș așa că am dat repede un google să vad dacă merita investiția. Am văzut 3 poze și în secunda următoare biletele erau deja cumpărate!

Cu doar câteva zile înainte de plecare am făcut un mic research, cât să pot bifa câteva  repere pe hartă, iar de restul lucrurilor m-am decis să mă ocup la fața locului (așa cum îmi place mie, deh, ce-ți e și cu spontaneitatea asta).

Acum, cât încă mai am aer de Palermo în plămâni, prin vene sigur mai curge ceva Limoncello, iar nisipul încă se mai ascunde printre unele fire de păr, vreau să fac un mic rezumat al celor mai faine lucruri pe care mă bucur că le-am făcut, îmi doresc să le repet și ți le recomand și ție să le faci în Palermo.

1. Descoperă, la pas, frumusețea și complexitatea orașului Palermo!

Între un arc muntos și un golf din Marea Tireniană, acum mai bine de 2000 de ani, a început să crească un oraș. Pe o bază așezată de civilizația feniciană, cu mici influențe din perioada când a fost colonie greacă, impozant datorită moștenirilor Imperiului Roman, cu surprinzătoare accente arăbești și normande, salvat și reconstruit de către italieni – Palermo este astăzi ca un cupaj bun de vin!

Tot ce e mai frumos, mai savuros, mai încărcat de povești, cu o istorie care abia așteaptă să fie descoperită, se află în centru orașului, at a walking distance (cum ar zice turistul american).

Lasă-te purtat pe străduțele pline de culoare și zumzete și vei descoperi atât cele mai importante obiective turistice din Palermo, cât și locuri ascunse, surprinzătoare!
Și nu e greu să te orientezi, practic sunt două mari bulevarde paralele, Via Roma și Via Maqueda, tăiate de Via Vittorio Emanuele. Dacă le stăpânești pe acestea, te poți aventura fără griji printre străduțele adiacente.

Ce nu trebuie să ratezi în Palermo:
Cattedrale di Palermo

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Super Gulia ? Iulia Matache (@super.gulia) on

Probabil cea mai emblematică cladire a acestui oraș, catedrala a fost cândva o … moschee! După încheierea dominației arabe, a fost transformată din nou în lăcaș creștin. Iar acum este un adevărat monument arhitectural și un martor al schimbărilor impuse de numeroasele popoare ce au trecut pe acolo. Gotic, baroc, neoclasic, normand, maur, baroc sicilian, toate sunt stiluri care compun și se îmbină perfect pentru a crea acest complex arhitectonic grandios – Catedrala din Palermo.

Interiorul este și el spectaculos, iar accesul este gratuit! Însă, dacă vrei să descoperi și cele mai ascunse cotloane, trebuie să achiți la casierie. Sunt mai multe tururi disponibile și costă între 5 și 10 euro. Eu am vrut sa descopăr de aproape acoperișul catedralei și m-am băgat la un tur la înălțime. Bellissimo!

Chiesa del Santissimo Salvatore

Interiorul acestei biserici este impresionant! Exteriorul se încadrează atât de bine între celelalte cladiri, încât am trecut pe lângă ea de cel puțin 3 ori, fără să realizez că „bai, asta e biserica aia cu mult alb și multe detalii la interior!”. Atenție, taxă la intrare!

Teatro Massimo

Cel mai mare teatru de operă din Italia și al treilea la nivel european. Dacă ai noroc și bănuți cât să iei un bilet la unul din spectacole, am înțeles că sunt deosebite, iar acustica salii este perfectă. Eu am prins momentul în care oamenii începeau să se adune la spectacol și m-au impresionat prin atitudine și ținute. Cum zice la carte că trebuie să meargă omul la operă, fix așa!

Piazza Pretoria

Punctul de interes al acestei piețe este Fontana Pretoria, supranumită și Fântâna Rușinii. „Cine a pus cârciuma în drum” e o întrebare bunicică, dar „cine a pus statui dezbrăcate lângă biserică?” Ăla om nebun!
Se spune că măicuțele din acea biserică au trecut prin două faze, una mai drastică decât cealaltă. Pentru a rezolva problema goliciunii statuilor au vrut să ciopârțească și să niveleze ce era de neprivit saaau să îmbrace personajele.

În afară de Chiesa di Santa Caterina, Fontana Pretoria e înconjurată și de Palazzo Pretorio (acum este sediul primăriei din Palermo), Palazzo Bonocore and Palazzo Bordonaro.

Quatro Canti

Sau Piazza Vigliena este o piață în stil Baroc și se formează la intersecția a două străzi, Via Maqueda și Corso Vittorio Emanuele. O vei găsi întotdeauna plină de oameni care încearcă să suprindă cât mai bine frumusețea celor 4 colțuri, de trupe de folk sicilian sau de newly weds în căutarea pozei perfecte.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Super Gulia ? Iulia Matache (@super.gulia) on

Palazzo dei Normanni

A fost reședința regilor din Sicilia în timpul dominației normande. Clădirea este acum sediul regional al Parlamentului Siciliei și rămâne în istorie ca cea mai veche rezidență regală din Europa.

San Giovanni degli Eremiti

Construită în secolul al 6lea, transformată în moschee odată cu instalarea arabilor, a primit, apoi, un update din partea normanzilor, iar acum face parte din sit-urile UNESCO.

Chiesa di San Giuseppe Cafasso

Deși gard în gard cu San Giovanni, stilul său arhitectural este total diferit! Acum este foarte căutată pentru priveliștea din turnul clopotului.

Torre di San Nicolò di Bari

Dacă ai studiat bini di tăt tot ce am scris până acum, felicitări! Ai ajuns la hint-ul pe care nu îl vei găsi în prea multe ghiduri și pe prea multe hărți! Săracul turn, sigur are și el o istorie zbuciumată, dar la mine în listă se regăsește numai pentru priveliștea pe care o oferă asupra Palermo!

Piețele Capo, Vucciria și Ballarò

Chiar lângă turn este și cea mai mare și mai agitată piață din Palermo, Ballaro. Forget about Obor! Să-i vezi pe sicilieni ce spectacol fac, numai să-ți atragă atenția!
Chiar dacă nu intenționezi să cumperi nimic, vizitarea pieței Ballaro e musai!
Și, până la urmă, cum să nu vrei să îți cumperi ceva? Fructe super colorate, legume proaspete, brânză de la mama ei, măăăăslineeee și pește! Plus mult street food!
O să-ți cumperi ceva! Ascultă la mine 🙂

2. Pornește în căutarea celui mai bun Cannoli din Palermo!

N-aveam eu foarte multe planuri făcute de acasă, dar un lucru știam sigur: trebuie să descopăr ce este acela un cannolo adevărat! Pentru cei mai grammar nazi, cannolo este singular, cannoli – plural. Dar probabil avalanșa de străini dezorientați a făcut ca termenul general acceptat pentru oricare formă să fie cannoli.

Un produs de patiserie, ce poate fi găsit oriunde în lume (am încercat în diverse locuri și în România), cannoli este originar chiar din Palermo.
A apărut ca desert în timpul Carnevale (perioada dinaintea postului) și ușor, ușor a devenit desertul iconic al Siciliei.

Acum, oriunde te uiți, vezi cannoli! Provocarea este să-l găsești pe cel mai delicios (dacă-mi permiteți).

Cum totul nu este decât o chestiune de gust, o să îți dau doar un sfat: localurile făcute 100% pentru turiști au probabil cele mai atractive reclame, cele mai frumoase vitrine și cel mai catchy staff, dar poate s-au depărtat puțintel de rețeta aia care te face să spui mamma miiiaaa în timp ce cronțăni din exteriorul crocant.

Pentru mine, cel mai bun cannoli a fost cel descoperit în Cefalù. Alergam spre gară să prindem trenul înapoi spre Palermo, dar încă nu îmi găsisem cannoli-ul. Când, după ce-am mers o vreme pe o străduță pustie și întunecată, cine apare după colț? Cannoli! Chiar așa se numește locul! Nici nu știu cine câștigă aici, gustul cannoli-ului sau priveliștea!?

3. Bucură-te de soare la cea mai frumoasă plajă din câte am văzut în viețișoara asta – Mondello Beach

Apă de un turcoaz ireal și o claritate incredibilă, alături de nisip alb, extra fin și doi munți care întregesc tot acest cadru de nedescris! Asta este plaja de la Mondello. La numai 10km de centrul orașului Palermo! Zece ki-lo-me-triiiii! Acolo m-ați găsi zilnic!

De ajuns, e simplu! Dacă n-ai mașină (noi n-am avut și a fost mai mult decât ok), e un autobus, 806 pe al său nume, 1.4euro o călătorie, pornește din centrul Palermo, ușor în spatele Piazza Politeama (program și stații, aici). 20 de minute mai târziu, welcome to paradise!

Gulia în Paradis - Mondello Beach - Palermo

Și, când vrei să iei o pauză de la stat la soare, dă o fugă până la Rezervația Naturală Capo Gallo. Câteva poteci te vor plimba pe la baza muntelui amețitor de înalt, către fostul far și până la locul în care muntele chiar întâlnește marea.

De ajuns, e și mai simplu. De la plaja, meeeergi către munte! La un moment dat, vei da de niște porți. Acolo e intrarea. Marcă banul și have fun! Recomandarea mea este să nu lași această plimbare prea spre seară, că poți avea norocul nostru, acela de a găsi soarele deja asuns pe după munte și well…pozele nu mai ies chiar ca de revistă.

4. Admiră Sicilia de la înălțime

De la nivelul mării, printre străduțele întortocheate și până în vârful muntelui, Palermo și împrejurimile sunt pline de priveliști care îți taie răsuflarea.
Dacă vrei să vezi Palermo de sus, foarte sus, mai sus decât de pe acoperișul Catedralei sau din Torre di San Nicolo, poți da o fugă până la Belvedere di Monte Pellegrino, la 10km de centrul orașului.

Noi nu ne-am mulțumit cu atât și am decis să admirăm marea cocoțați pe ruinele unui vechi castel din Cefalu. Rocca di Cefalu îți solicită toate forțele, rezistența și energia, dar odată ajuns în vârf n-ai cum să nu spui un mare (și gâfâit) WOW!

Poți acorda chiar jumătate din zi pentru Rocca di Cefalu, în afară de ruinele castelului din vârful muntelui, mai sunt trasee către Temple di Diana, ruine ale zidului și alte elemente ale sitului arheologic.

Noi, însă, le-am văzut pe toate mai pe fast forward pentru că mai aveam câteva lucruri de punctat până la ultimul tren înapoi spre Palermo.

Plaja din Cefalu este superbă, apa incredibilă, iar priveliștea ireală!
Exagerez cu ceva? Take a look!

După o bălăceala răcoritoare și un bine meritat nou strat de bronz ne-am îndreptat către Duomo di Cefalu. Catedrala construită în stil normand este acum sit UNESCO.

N-am ratat nici Lavatoio Medievale, iar apusul l-am surprins prin Porta Pescara și admirat până la final din portul turistic.
Asta, bineînțeles, după ce m-am alimentat cu o pizza on the go! În cel mai frumos loc de luat masa, ever!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Super Gulia ? Iulia Matache (@super.gulia) on

De ajuns, este din nou simplu. Palermo Centrale este gara din Palermo și se află la capatul celor două mari bulevarde de care am tot spus. Doar 70km despart Palermo de Cefalu, iar pentru a parcurge distanța aia, ia trenu. Program și bilete, aici.

5. Try the Sicilian way of life!

Oricât aș vrea, titlul ăsta tot în engleză sună cel mai bine. Probabil în italiană sună și mai frumos, dar încă n-am deblocat acel nivel.

Am avut marele noroc (și pentru asta țin să mă felicit de 1000 de ori) ca pe durata întregii experiențe să închiriem un apartament chiar în inima centrului vechi a orașului Palermo.
Ce a însemnat asta?
Fiecare dimineață începea (la o oră mai mult decât rezonabilă – 9!) în forfota plină de veselie provocată de sicilienii care se adunau în piață să vândă sau să-și facă cumpărăturile!

Mai cu fluierat, mai cu mormăit sau chiar cu versuri, italienii nu se opresc niciodată din cântat! Jumătate de zi, cel care vindea chiar sub balconul nostru prosoape, șorțuri și tot soiul de prostioare, a cântat fără oprire Susanna! Molipsitor! Eu încă o cânt!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Super Gulia ? Iulia Matache (@super.gulia) on

Un espresso, due espresso și eram gata să pornim către o altă zonă a orașului. Când Chiortz începea să se trezească (aka mi se făcea foame), un arancino, un cannolo sau ceva street food apoi musai gelato! Oh, wait! Un espresso, per favore!

Nicio zi fără briza mării!
La capătul străzii care trece pe la Catedrală și prin Quatro Canti este chiar ea, marea!
Fie pentru un morning jogging, un refresh în miezul zilei sau pentru un final de zi liniștit, o plimbare prin La Calla sau pe faleza Foro Italico este musai!

Sicilienii nu fac nimic în grabă, așa că după o zi petrecută explorând orașul, acordă-ți răgaz, odihnește-te și abia apoi fă-ți planuri pentru cină. Oricum majoritatea restaurantelor nu deschid decât după ora 19.00. Și-atunci vei fi singura persoană din restaurant (been there, done that)!

Încearcă cât mai multe produse și preparate locale!
Pizza capriciosa și paste bolognese vei găsi oriunde, dar cum îți sună Cannolo di Mare?
Foaie ca de lasagna, umplută cu ricotta și ceva ierburi aromatice, pe un pat de caracatiță și un sos incredibil de delicios! Mai sicilian de atât nu se poate!

Iar când te vei „aclimatiza” de-a binelea, te vei surprinde savurând cu tact o cină delicioasă până târziu în noapte.
Și-apoi:

„Limoncello, signorina?”
„Siiiiiiiiiii”

system is shutting down

2 comentarii la „5 lucruri mișto de făcut în Palermo

    1. Salutare! Multumesc pentru apreciere! Preturile sunt comparative cu cele din Romania, uneori chiar mai bune. Poate in sezon situatia e altfel. La cazare cel putin, cu siguranta vara sunt alte preturi!

Lasă un răspuns