Trofeele BUZZ CEE

Castigatorii primei editii BUZZ CEE – Festivalul International de Film Buzau

Planul era chiar frumos:
Sa ajung in Buzau si sa va tin la curent cu tot ce se intampla la Festivalul de Film BUZZ CEE. Backstage, on stage, barfa, excursii…
Fiind in echipa de organizatori aveam marele avantaj de a ma afla in posesia celor mai misto informatii inaintea tuturor!
Dar tot din cauza ca eram “ORGANIZER” (nu Mihaela, nu ne vom opri niciodata!) nu aveam timp nici sa respir (de mancat am mancat, stati linistiti). Dupa primele 3 zile mi-am dat seama ca de fapt nici macar nu o sunasem pe maica-mea. D-aia si cand am sunat-o, cumva cu coada intre picioare, imi raspunde cu “Aha, deci traiesti!”…he!

Ma rog, faptul e consumat.
Nu imi mai ramane acum decat sa va spun finalul: cine si ce a castigat!

Festivalul International de Film Buzau BUZZ CEE a prezentat filme for the love of cinematography, dar si filme care s-au luptat intre ele pentru trofeele BUZZ CEE. Competitia s-a dat in 4 categorii: Long BUZZ, Real BUZZ , Short BUZZ si Pop BUZZ.

Trofeele BUZZ CEE

Sin & Illy Still Alive (Germania, 2014), lungmetrajul de debut al regizoarei Maria Hengge, a fost desemnat castigatorul trofelului Long BUZZ. „Un film simplu, dar bine realizat si emoționant despre o tanara aflata pe punctul de a incepe o noua viata”, si-a motivat alegerea juriul compus din Dan Chisu, Igor Cobileanski si Maya Vitkova. Filmul a primit din partea Cinelab Romania servicii de postproductie in valoare de 7000 Euro.

Trofeul Real BUZZ pentru Cel mai bun documentar a fost castigat de productia romaneasca Robotelul de aur (2015), realizata de tinerii regizori Mihai Dragolea si Radu Mocanu.  Subiectul principal este buzoianca Steluta Duta, multipla campioana la box, o tanara ambitioasa, dar extrem de incercata de viata. Documentarul a primit acest premiu pentru “maniera nepretentioasa  de a spune o poveste care dintr-una locala a devenit una globala”. Juriul competitiei de documentar a fost format din Alex Shiriaieff, Claudiu Mitcu, George Kalomenopoulos si Aurelian Nica.

Dispozitiv 0068 (Romania, 2014) este castigatorul trofeului Short BUZZ “pentru modul inteligent  in care regizorul a utilizat mijloacele limbajului cinematografic si narativ pentru a realiza un film eficace, coerent, cu tensiune, emotie si umor controlate si dozate foarte bine in favoarea operei cinematografice”. Productia, un scurtmetraj regizat de Radu Barbulescu, are in centrul povestii un lunetist ce se instaleaza in apartamentul unei batrane paralizate pentru asigurarea perimetrului pe parcursul summitului NATO de la Bucuresti. Din juriul competitiei de scurtmetraj au facut parte Iulia Rugina, Eugen Kelemen, Dan Burlac si Emanuel Lazarescu.

Atat Robotelul de aur cat si Dispozitiv 0068 au primit și servicii de postproducție în valoare de 2000 de Euro din partea Cinelab România.

Publicul a ales castigatorul trofeului Pop BUZZ, Zăpada/ Snow (Bulgaria, 2015), in regia lui Ventsislav Vasilesv, o drama puternica despre familie, tradare, alegeri si iertare. De asemenea, filmul a primit si o mentiune speciala din partea juriului competitiei de lungmetraj.

Daca inca nu v-ati prins despre ce va povestesc aici:

BUZZ CEE a avut loc la Buzau, in perioada 4 – 8 mai, in 3 locatii centrale (Cinema Dacia 3D, sala Teatrului George Ciprian si Sala Consiliului Judetean Buzau), iar de-a lungul celor cinci zile, buzoienii au putut viziona 53 de filme, romanești si internationale, de lung si scurtmetraj, precum si documentare

BUZZ CEE este un festival dedicat regiunii Europa Centrala si de Sud-Est, care si-a propus sa promoveze productii de calitate din tarile din regiune si sa aduca la Buzau filme care ajung rareori pe marile ecrane din Romania.

BUZZ CEE, Festivalul International de Film Buzau, este organizat de Asociatia CulturALL, in parteneriat cu Consiliul Judetean Buzau, Primăria Buzau si Consiliul Local Buzau si sustinut de TVSat 2002, Teatrul George Ciprian Buzau, Institutul Maghiar din Bucuresti Balassi si Cinelab Romania.

Acestea fiind zise, faceti voi ce faceti si puneti mana de vedeti (macar) filmele castigatoare!
Bonus, musai sa vedeti Highway to Hellas, de altfel singurul film pe care am apucat sa il vad (aproape) integral in timpul festivalului. Si e belea!

 

2 comentarii la „Castigatorii primei editii BUZZ CEE – Festivalul International de Film Buzau

Lasă un răspuns