Cloverfield 10

[Cronica de Film] 10 Cloverfield Lane

Si-am fost sa vedem 10 Cloverfield Lane – Strada Cloverfield 10.

Mi-a dat cu mindfuck!

Pai sa va spun de ce…
Michelle lasa totul in urma – casa, iubit, inel de logodna. Pe drumul spre „the new me, new life” are un accident de masina. Nu stim dupa cat timp, se trezeste intr-un subsol, cu perfuzii in brat si piciorul drept imobilizat. Era de fapt intr-un buncar construit si locuit de Howard (John Goodman), care o informeaza ca a supravietuit unui atac chimic, si ca singurii supravietuitori sunt el si „co-locatarul” Emmett (John Gallagher Jr.).

10-cloverfield-lane

Filmul dureaza 105 minute, dintre care, probabil, vreo 80 se petrec numai in acel buncar cu aceste trei personaje. Cumva actiunea reuseste sa ne tina bine ancorati in scaunele de cinema, abia mai respiri si nu stii ce sa crezi: Howard este doar excentric sau este de-a dreptul nebun? Este un salvator sau un agresor?

Cand crezi ca ai elucidat misterul: iti da cu mindfuck! Bai dar d-ala zdravan!

Filmul este listat de catre unii ca horror, ascultati la Gulia, NU E NIMIC HORROR! Mergeti la film fara grija!
10 Cloverfield Lane – este in primul rand un film psihologic din punctul meu de vedere, apoi o drama si dupa mindfuck apare si SF-ul.

Partea psihologica este cel putin savuroasa! Se joaca atat de gratios si cu mintea personajului principal, Michelle, cat si cu mintea noastra, a spectatorilor, incat nu mai stii ce sa crezi, cine ce a facut de fapt, cine ce este si ce cauta acolo…si ce s-a intamplat??
Incepi sa ai indoieli si asupra capacitatilor prietenilor tai de procesa o informatie! Trust me, I’ve been there! :))
Mai aveam putin si il altoiam pe Marius ca nu a fost in stare sa se prinda de un spin-off…cand de fapt nu era nici cum credeam eu si nici cum credea el!

10-cloverfield-lane-

Probabil cea mai mare surpriza a acestui film (evident in afara de the really huge one in the end) este aparitia lui John Goodman intr-o lumina nu tocmai frumoasa. Ne-am obisnuit sa il vedem in roluri simpatice si amuzante prin seriale ca Roseanne, prin filme ca The Flintstones sau seria Monsters Inc., si acum este acest Howard dubios, ori nebun ori foarte in tema, ori salvator ori agresor…
Nu dovedeste decat ca este un actor de jos palaria! Omul poate fi si scary, isi duce rolul pana la final intr-un mod laudabil si este credibil de la inceput si pana la sfarsit (desi nu stii exact ce sa crezi).

Va spun sincer, cand am iesit din sala am crezut ca am vazut doua filme, nu unul singur!
Nu era chiar asa de improbabila varianta sa fi adormit la 10 Cloverfield Lane si sa ma fi trezit la un alt film. Problema era ca toti erau totusi cu mine! Ce au facut? Am adormit cu totii?

Probabil daca as fi vazut prima parte, Cloverfield, finalul noului film nu ar mai fi venit ca o asa mare surpriza, dar cum nu l-am vazut…mi-a dat cu, stiu ca stiti, mi-a dat cu mindfuck grav!

Cloverfield 10

Mno, acum daca ma intrebati pe mine, filmul este absolut bestial, dar l-au stricat cu finalul!
Stand alone, actiunea din buncar este mai psihologica decat multe ecranizari cu pretentii de filme psihologice. Este un film in sine, are toate ingredientele, are chiar si incheiere! Scenariul este foarte bine conturat, tensiunea creste gradual, apoi scade, apoi creste vertiginos! Te tine in suspans, simti si ceva teroare, te mai si distrezi… Si toate astea intr-un buncar cu doar trei personaje!
Chiar nu vad sensul finalului!
Poate era mai bine daca proportia inside buncar vs outside buncar era cat de cat mai egala, asa nu prea are sens. Ori le-a placut asa mult prima parte incat scenaristii nu s-au mai putut opri din scris, iar cei de la montaj au uitat sa mai si taie ori pe final s-a lipit o scena dintr-un alt film :))

Acestea fiind zise, mergeti sa vedeti 10 Cloverfield Lane. Astept sa imi spuneti cat de tare v-a lovit finalul!

10 Cloverfield Lane intra din 8 aprilie in cinematografe si este distribuit de RoImage.

10 Cloverfield Lane

Un comentariu la „[Cronica de Film] 10 Cloverfield Lane

Lasă un răspuns