[Cronică de film] Darkest Hour. Ziua decisivă

Probabil cea mai mare surpriză a începutului de an vine de la filmul Darkest Hour.
Bine, dacă te uiți atent la ingredientele filmului (Gary Oldman, Joe Wright, Kristin Scott Thomas și subiectul în sine) s-ar putea să te prinzi că e vorba de un film bun. Dar dacă faci ca mine, vezi fugitiv câteva cadre din trailer și critici afișul, s-ar putea să fii surprins de această producție.

Cum probabil ați văzut trailer-ul și știți și istorie, vă este cunoscută povestea filmului. Se face că era începutul celui de-al Doilea Război Mondial și Marea Britanie avea nevoie de un prim ministru nou. Sigurul care ar fi fost susținut și de opoziție, deși nu prea era îndrăgit de colegii de partid, era Winston Churchill. El era mai degrabă recunoscut pentru greșelile făcute în cariera sa politică și nicidecum nu insufla încredere.

Odată înstalat în funcția de prim ministru, acesta are de dus o luptă pe două fronturi – pe cel intern, trebuie să facă față rivalilor săi politici, iar pe plan extern are de luat decizia de a duce negocieri de armistițiu cu Hitler, salvând, astfel, națiunea britanică de costul unui război, sau de a merge înainte cu războiul, deși acesta pare deja pierdut.

Cred că nu se putea alege un moment mai bun pentru lansarea acestui film în cinematografele noastre! Filmul ăsta e  mai mult decât o lecție de istorie, e o lecție despre cum se conduce o țară și cum se face politică, despre cum se urmăresc interesele poporului și nu interesele personale sau ale lu șefu!

În afară de acest timing perfect, ce mi-a mai plăcut la Darkest Hour? Păi….totul!

Chiar dacă știi finalul, filmul ăsta te ține neclintit în scaun de la început și până la final! Reușește să creioneze foarte bine perioada, atmosfera și vremurile respective, oamenii, mentalitățile și decorurile.

Mai mult decât atât, mi-a plăcut modul în care ne este prezentat Churchill. La început îl percepem exact cum îl văd și colegii săi din politică, sărit de pe fix, rău și nepriceput. Ca mai apoi, pe parcursul desfășurării acțiunii să începem să-l apreciem din ce în ce mai mult. Atât pentru felul său de a fi, cât și pentru măsurile pe care le ia. Omu, basically, a fost cam genial, dar pe lângă asta, a fost și un maestru al sarcasmului şi al replicilor cu dublu înţeles. Așa că așteptați-vă și la câteva porții zdravene de râs!

Și dacă mai apreciez ceva la filmul ăsta, acel ceva este faptul că este plin de cadre geniale! Se vede că sunt foarte muncite și foarte, dar foarte foarte bine gândite! Efectiv, oriunde te-ai decide să pui pauză, ar ieși o poză extraordinară! Good job, guys! Very good job!

Needless to say, vă recomand să vedeți filmul Darkest Hour. Ziua decisivă!
Intră din 19 ianuarie în cinematografe și este distribuit de RoImage.

PS. Jos pălăria pentru cea mai bună transformare EVER! Japonezul Kazuhiro Tsuji reușește să facă din Gary Oldman un veritabil Winston Churchill!

Lasă un răspuns