[Cronica de film] Holograma pentru rege

Aveti si voi prieteni care au lasat totul in urma si au pornit spre Arabia Saudita sau alta tara araba?
Ca eu am…

Cati oare au realizat exact la ce se baga? Cate compromisuri trebuie sa faca, la cate chestii trebuie sa renunte si, cel mai important, cum se va integra acolo…

Cam asta ne arata si filmul O holograma pentru rege, anume ca nu se gandesc la prea multe. Se gandesc in principal la bani si la cat de repede vor strange o suma frumusica ce ii va linisti pentru o perioada.

Adica la ce s-a gandit si Alan, personajul interpretat de Tom Hanks in O holograma pentru rege.
Cu o cariera in vanzari incheiata abrupt, avand o fiica ce a renuntat la facultate pentru ca nu aveau suficienti bani, Alan cauta rezolvarea in desert. Si in Arabia Saudita ce sa vezi? Arabii il tratau ca pe un c*r pentru ca el furnicuta si ei aia cu banii, basically. Si ce sa mai vezi? E cald, praf, nisip, alcoolul este interzis, mancarea total diferita, iar la TV n-ai la ce sa te uiti.

Partea foarte misto a filmului este ca spune toate chestiile astea intr-un mod pasnic si foarte amuzant, nicidecum ca un frustrat suparat pe viata, cum probabil ar fi ales altii sa spuna aceasta poveste.
Adica eu mai sus am prezentat totul chiar super dramatic! Filmul o sa va amuze mai degraba decat intristeze.

Umor fin, de calitate, punch lines…exact asa cum trebuie sa fie!holograma pentru rege

Marea surpiza a acestui film sunt chiar personajele secundare!
De la Tom Hanks toata lumea are asteptari si cu totii stim ca este un fel de garantie a unui film bun. Stiam ca va face un rol impecabil, personajul va fi bine conturat, va avea greutate si coerenta, dar nu ma asteptam ca personajul lui sa fie pus in valoare de…soferul sau de ocazie, Yousef (Alexander Black). Un actor despre care nu a mai auzit nimeni nimic pana acum (correct me if I’m wrong) reuseste sa dea viata (poate) celui mai indragit personaj al acestui film. In permanenta speriat de bombe, la propriu, Yousef este arabul americanizat, optimist si mereu cu glumele la el.

O alta surpriza este Sarita Choudhury in rolul lui Zahra. O surpriza in primul rand pentru ca face un rol impecabil, dar o surpriza si in povestea filmului, pentru ca este o femeie doctor. De altfel probabil chiar singura femeie doctor cu o reputatie de invidiat din acea zona. Personajul in sine este de admirat, o femeie care a reusit intr-o lume dominata de barbati si reguli stricte si (let me just say this) absurde, intr-o cultura restrictiva…and so on…pastrandu-si princiiple, onoarea si coloana vertebrala.

Holograma pentru rege

Imi plac filmele non-lineare, iar O holograma pentru rege are cateva flashback-uri ametitoate, care intr-un final se leaga si capata sens. Lovely!
Inceputul filmului este si el super-ametitor si, de altfel, total atipic modului in care va continua filmul. Eu am apreciat alegerea de a prezenta faptele din trecut care au dus la situatia actuala in acest mod ametitor…well, that’s exactly the point! Orice ascensiune se face treptat, dar picajul… Picajul este intotdeauna intr-o viteza ametitoare!

Ma opresc aici!
Este un film despre care nu are rost sa spui prea multe cuvinte, insa musai este sa mergeti sa il vedeti!

Filmul Holograma pentru rege intra din 13 mai in cinematografe si este distribuit de Ro Image.

holograma pentru rege

Lasă un răspuns