[Cronică de film] Phantom Thread – Firul fantomă

O să încep review-ul ăsta într-un mod total atipic, cu concluzia pe care am tras-o din filmul Phantom Thread – Firul fantomă: a girl must always know her mushrooms!

După ce o să vedeți filmul o să înțelegeți la ce mă refer și o să știți că nu e vorba strict despre ciuperci, ci despre orice truc sau „armă secretă” de care dispunem și de care ne putem folosi în relațiile cu ceilalți.

Povestea ne poartă în anii ’50 în lumea somptuoasă și extrem de riguroasă a renumitul croitor din Londra, Reynolds Woodcock (Daniel Day-Lewis) . Acesta, alături de sora sa, Cyril (Lesley Manville), se află în centrul modei britanice, îmbrăcând regalitatea, starurile de cinema, în stilul distinct al Casei Woodcock. Burlac convins, Reynolds se bucură de compania femeilor frumoase atât cât are nevoie de ele, pentru inspirație și pentru defilări, basically niște bibelouri.

Toate aceste se vor schimba odată cu apariția în viața lui a unei tinere fermecătoare și extrem de determinată. Deși planurile lui pentru Alma (Vicky Krieps) sunt aceleași ca în cazul celorlalte femei, ea reușește să se strecoare în sufletul artistului și să devină element central al vieții sale.

De aici pornește o poveste spusă în cele mai frumoase imagini și construită din cele mai intense cadre, cu o coloană sonoră perfectă, o poveste despre neîncredere, co-dependență, putere și iubire. O iubire în cele mai complexe forme ale ei și care crește în intensitate pe durata filmului, având un punct culminant cam surprinzător.

Trebuie să spun că filmul Phantom Thread – Firul fantomă m-a surprins de două ori. O dată prin maxima atenție la detaliile care conturează povestea și cadrele foarte bine gândite care, deși statice și aparent lipsite de poveste, spun atât de multe prin gesturile și mimica personajelor. Și o dată cu metoda la care a recurs Alma pentru a prelua controlul relației și a-și securiza locul în inima și casa lui Reynolds Woodcock. Mergeți să vedeți filmul și o să vedeți la ce mă refer.

Un film care merită timpul și atenția noastră, Phantom Thread – Firul fantomă intră din 16 februarie în cinematografe și este distribuit de Ro Image.

 

2 comentarii la „[Cronică de film] Phantom Thread – Firul fantomă

Lasă un răspuns