Incepe Docuart Fest – Festivalul Filmului Documentar Romanesc

În acestă toamnă în Bucureşti are loc cea de-a 5a ediţie a Festivalul Filmului Documentar Românesc – Docuart Fest. În perioada 27 septembrie – 2 octombrie, bucureştenii pot urmări peste 40 de filme care vor fi proiectate în cadrul acestui festival.

Festivalul este împărţit în 3 secţiuni competiţionale: principală, studenţească şi de documentar TV, iar proiecţiile vor loc la Cinemateca Eforie şi Cinema Muzeul Ţăranului – Studioul Horia Bernea şi vor avea intrare liberă.

„Știam că se fac multe documentare în România și, totuși, am fost surprinsă de numărul foarte mare de înscrieri. Am avut de unde alege și asta se reflectă și în alegerile finale – toate secțiunile au fost bine reprezentate, calitatea a crescut mai ales la secțiunile studențești și la producțiile de televiziune. Dacă în alți ani, cele mai multe documentare înscrise au fost observaționale, până în punctul în care m-am declarat sătulă, anul acesta am văzut multe rockumentare, documentare hibrid, anchetă și esee inclasabile. Avem confirmări și revelații. În tot cazul, cele 6 zile de proiecție ale festivalului vor certifica vitalitatea acestui gen până de curând pe nedrept neglijat pe aici”, spune Anca Grădinariu, critic de film și membru al comisiei de preselecție.

Selecția oficială a fost întocmită din peste 70 de documentare înscrise în această  primăvară, fiind realizată de un juriu de preselecție format din criticii de film Mihai Fulger, Anca Grădinariu și Florin Barbu, cei care stau alături festivalului încă de la a II-a ediție.

Pe lângă cele 25 de filme înscrise în competiţie ce urmează să treacă printr-un nou proces de jurizare, Docuart Fest aduce 20 de proiecții în afara competiției, dezbateri, sesiuni de master class și activități care vor fi anunțate odată cu publicarea programului oficial al evenimentului ce cuprinde șase zile.

București Docuart Fest este organizat de Docuart, fiind co-finanțat de Ministerul Culturii prin programul Accces și de Consiliul Național al Cinematografiei în urma selecției la concursurile de finanțare.

Intrarea în lumea documentarului este liberă.

Lasă un răspuns