Primele filme din 2018: Downsizing și The Commuter

Și-a început și 2018 (lma btw) și-am mers să vedem două filme că nu mai fusesem de mult!

Downsizing. Mini-oamenii – în regia lui Alexander Payne, cu Matt Damon, Christoph Waltz, Hong Chau, Kristen Wiig, Rolf Lassgård, în rolurile principale

și

The commuter, Pasager în trenul terorii – regizat de Jaume Collet-Serra, cu următoarea distribuție: Liam Neeson, Vera Farmiga, Patrick Wilson, Sam Neill.

Să începem cu filmul care mi-a plăcut cel mai mult, The Commuter.

Liam Neeson a îmbătrânit și și-a schimbat puțin și filozofia de viață, a trecut de la „I will find you and I will kill you” la „I will find you and I will save you”. Bine, probabil că the bad guy l-a întâlnit tot pe vechiul Neeson.

Povestea e așa: Michael (Liam Neeson) este un agent de vânzări care, ați ghicit, face zilnic naveta cu trenul. Și în zece ani de plimbat cu trenul a reușit să-și facă și prieteni pe această rută, navetiști ca el, și să-i miroasă pe  „newcomers”. Într-o zi este abordat de o femeie necunoscută, interesantă și misterioasă, care îi lansează o provocare ipotetică. Femeia coboară la prima stație și descoperim că întrebarea era ipotetică doar în teorie, pentru că în practică Michael s-a trezit prins într-un puzzle periculos! El trebuie să salveze viața unui pasager din acel tren, dar nu știe despre cine este vorba, să îi protejeze pe ceilalți pasageri, dar nu știe care sunt infractorii și care sunt victimele, să elimine the bad guys, whoever they are, să aibă grijă ca familia sa să rămână întreagă, wherever they are, și să pună capăt unei întregi conspirații! Easy peasy, ha? 

Dacă reușește Liam Neeson să facă ordine și de data asta, evident, nu veți afla de la mine! Eu vă spun doar că e un film pe care merită să îl vedeți, e antrenant, cu tot felul de răsturnări de situație, suspans din plin și unde mai pui că are și faze funny!
Oricum, pe lângă toate astea, eu am apreciat cel mai tare modul în care filmul se joacă cu mintea noastră! Ești prins și tu în acest puzzle și cu fiecare minut care trece crezi că ești mai aproape de identificarea pasagerului misterios, dar vine o răsturnare de situație și începi să suspectezi pe altcineva, ca la final să-ți dai seama că erai departe de adevăr…sau poate nu!

Un film între parodie și activism – Downsizing. Mini-oamenii

Filmul prezintă o nouă eră în istoria omenirii. Cercetătorii norvegieni au găsit o modalitate de a micșora oamenii și astfel de a rezolva probleme actuale ale omenirii: suprapopularea, împuținarea resurselor și poluarea. Se estimează că în 200 de ani se va realiza tranziția totală către mini oameni și că așa planeta va fi salvată.

Încep să apară primii oameni în miniatură, primele comunități și mini orașe. Unii devin adepții trend-ului convinși fiind de cauza în sine, alții de bani. Chiar dacă oamenii se micșorau, economiile lor valorau cu mult mai mult în noua viață. Așa au fost convinși și  Paul Safranek (Matt Damon) și soția lui, Audrey (Kristen Wiig) să lase în urmă existența stresată din Omaha pentru a se micșora și a se muta într-o comunitate populată numai de mini-oameni.

Ce provocări îl așteaptă pe mini-Matt Damon veți afla numai văzând filmul!

Deși producția atinge niște probleme reale și cam grave ale lumii în care trăim, regizorul alege să trateze totul cu mult umor. Veți descoperi niște personaje extraordinare, iar dacă mă întrebați pe mine, Ngoc Lan Tran (Hong Chau) merită un premiu mișto de tot! Deși în film joacă mulți actori mari și mișto (Neil Patrick Harris, come oooon), ea, Hong Chau, face efectiv tot filmul! Este cel mai tare personaj, cel mai amuzant și cel mai frumos om! A salvat de multe ori filmul de la a fi un eșec maxim! O să vă placă cu siguranță de ea!

The commuter, Pasager în trenul terorii și Downsizing. Mini-oamenii intră în cinematografe din 12 ianuarie și sunt distribuite de RoImage.

Lasă un răspuns