[Cronica de film] Concussion – Trauma

Si-am fost azi, pe-o vreme de te baga in boala (asta e, nu puteam sa nu ma vait nitel), sa vedem filmul Concussion – Trauma.

Va zic din start ca mi-a placut mult!
Filmul este bazat pe fapte reale si a pornit de la articolul „Game Brain” publicat in revista GQ si scris de Jeanne Marie Laskas. Probabil de acolo si doza ceva mai mare de emotii. In plus de asta, te lasa si cu multe intrebari, probabil cea mai mare fiind „ce naiba e in neregula cu noi, oamenii?”.

Concussion – Trauma spune povestea doctorului Benner Omalu (Will Smith) si a luptei sale impotriva uneia dintre cele mai mari organizatii din S.U.A, NFL (National Football League).
Prin 2002, un imigrant din Nigeria, extrem de scolit, dedicat si omenos, primeste un nou caz. Imigrantul era chiar Benner Omalu, medic patolog si neuropatolog. In acea dimineata la morga fusese adus Mike Webster (David Morse), un celebru jucator de fotbal american. Desi cauza decesului fotbalistului fusese stabilita, atac de cord, dr. Omalu intotdeauna cauta povestea persoanei inainte de a se pronunta.

De altfel Benner Omalu a fost primul s-a intrebat cum este posibil ca starea unui om care a practicat atatia ani sport de performanta sa se deterioreze in asa hal incat la 50 de ani Webster sa sufere de Alzheimer, dementa, amnezie, depresie severa si dureri musculare si ale oaselor.

concussion-trauma-will-smith-movie-

Ce a descoperit el, pe propriul lui timp si pe banii sai, avea sa zguduie intreaga Liga Nationala de Fotbal din America. Nimeni nu era pregatit pentru asa veste, nici Benner Omalu, nici cei din NFL, nici pasionatii de sport, nici jucatorii si nici familiile acestora.

Dr. Benner Omalu descopera ca, datorita loviturilor repetate si puternice in cap, creierul lui Mike Webster prezenta multe leziuni, neidentificabile in tomografii. Astfel identifica o noua boala pe care o denumeste ecefalopatie cronica traumatica (chronic traumatic encephalopathy) si alaturi de Julian Bailes (Alec Baldwin), Steven T. DeKosky (Eddie Marsan) si  Cyril Wecht (Albert Brooks) publica o lucrare stiintifica despre descoperirile sale.

Ce se intampla mai departe, evident, nu veti afla de la mine. Eu am tinut numai sa mentionez aspectele medicale. Cum continua povestea si cine castiga lupta, veti afla numai mergand sa vedeti filmul.

concussion-trauma

Cred ca de la The Pursuit of Happyness  incoace Will Smith nu a mai avut un rol atat de greu. Si i-a iesit mai bine decat perfect! Jos palaria!
Este total schimbat, de la accent si atitudine si pana la fizic. Cand o sa inceapa filmul o sa va intrebati „ala e Will Smith sau doar seamana cu el?”. Chiar el e!
Rolul geniului neinteles, care nu se opreste niciodata din invatat (dupa ce vedeti voi filmul sa-mi amintiti si mie cate diplome si MBA-uri zice ca are), care nu iese din metehnele lui si este in acelasi timp foarte atent si grijuliu cu cei din jur, ii iese absolut ireprosabil. Nu are niciun moment in care iese din personaj, nu isi pierde niciodata accentul si tonalitatea. Ma asteptam ca in orice secunda sa iasa la iveala o farama cat de mica din Will Smith-ul ala pe care il stim cu totii, ala nebun si galagios, ala amuzant si nebun (am mai zis o data nebun?), ala plin de energie…ala!

Ne-am obisnuit cu filmele alea care aduna in distributie o gramada de nume mari sau poate mai ales feţe cunoscute ca sa compenseze cu calitatea filmului (sau mai exact, cu lipsa sa). Aici nu este cazul, desi tot filmul am fost ceva de genul „uite-l si p-ala din CSI”, „uite-l si p-ala din Glee” si tot asa. Un film cu atata greutate avea nevoie si de actori experimentati.

concussion-trauma

Cu toate astea, se pare ca in final, tot ce a reusit Dr. Benner Omalu sa faca a fost sa identifice boala si cauzele care duc la aparitia ei, sa ii dea un nume si … cam atat.
Desi lucrarea lui a fost luata in considerare de NFL, nicio modificare nu a aparut in regulament, nicio masura nu a fost luata pentru a evita aparitia unor astfel de leziuni.
De aceea, in continuare un procent destul de mare de jucatori mor ca urmare a ecefalopatiei cronice traumatice.
Singura parte buna ar fi ca acum jucatorii sunt macar constienti de toate riscurile la care se expun. Probabil in viitor le va scrie pe casca „acest sport poate dauna drav sanatatii” si cu totii vor fi fericiti. La urma urmei de ce nu? La tigari a functionat!

Acestea fiind zise, trebuie sa mergeti sa vedeti filmul Concussion – Trauma. Apare din 5 februarie in cinematografe si este distribuit de InterCom.

concussion-trauma

Un comentariu la „[Cronica de film] Concussion – Trauma

Lasă un răspuns