Care sunt cele mai frumoase cărți din România?

În urmă cu ceva săptămâni m-am trezit acasă cu o carte goală! Așa aveam să aflu că de ceva ani are loc ceva interesant în lumea design-ului și ilustrației!

Cele mai frumoase cărți din România este un proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, dimensiunii artistice a cărții văzută ca obiect. Proiectul reinstituie designul de carte ca reper în relația cititorului cu cartea. Proiectul a fost inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională.

Activitatea centrală este concursul național de design de carte, finalizat cu o expoziție itinerantă a celor mai frumoase cărți din România. Jurizarea are o componentă profesională consistentă care constă în dezbateri între membrii juriului, în interacțiune cu un specialist străin din domeniul designului de carte.

Proiectul a multiplicat activitățile prin conferințe, ateliere, activități de stimulare a lecturii, întâlniri profesionale, participarea cărților realizate de ilustratori / designeri români la expoziții și târguri de carte în București, Cluj, Iași, Timișoara și Târgu Mureș, dar și Frankfurt, Leipzig, Londra, Paris, Stockholm.

Șiiii câștigătorii din 2018 sunt:

  • Premiul pentru design de colecție – Colecția Cartier – Codobelc (Ooooo poveste de iubire & Regele Piticuț & Catrina și Marele Domn-Somn)
  • Premiul pentru design de carte în ediție limitată – Remnants
  • Premiul pentru design de album/ carte de artă – Dan Perjovschi. The Book of Notebooks
  • Premiul pentru design editorial – Kajet – On Communities
  • Premiul pentru design de carte în tiraj mare – Dicționar de idei primite de-a gata
  • Premiul pentru design de carte de bandă desenată – 2 metri lătrați
  • Premiul pentru design de carte de fotografie – Noi suntem Invictus/ We are Invictus
  • Premiul pentru design de carte pentru copii – Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în Țara Cuvintelor Anapoda
  • Premiul pentru ilustrator – Old Farts
  • Mențiunea juriului pentru carte independentă – CONCAVE
Pe lângă acestea, ediția din 2018 a înmânat lui Coman Alexandru premiul publicului pentru cartea Jurnal de Stare//Jurnal Public și i-a oferit Adinei Pașca, fondator al Asociației pentru Performanță și Cultură, premiul pentru cea mai activă inițiativă antreprenorială din 2018, legată de designul de carte.

Lasă un răspuns