[Cronică de film] Arrival – Primul Contact

Am văzut singurul film cu extratereştii din ultima perioadă în care omenirea nu este ameninţată, nimeni nu se bate cu vizitatorii, nu sunt distruse oraşe şi nici locuri emblematice de pe Pământ, iar extratereştrii nu numai că „come in peace” dar nu sunt nici verzi! Dap, vorbesc despre filmul Arrival – Primul contact.

Povestea, deşi poate părea simplă, nu este chiar aşa. Se face că pe Terra au aterizat 12 nave spaţiale răspândite random pe toate continentele. După o perioadă de panică şi nesiguranţă, autorităţile americane îi solicită ajutorul lui Louise Banks (Amy Adams), cea mai jmecheră expertă în lingvistică. După un prim contact cu vizitatorii, Louise este năucită dar reuşeşte să pună la cale un plan pentru a descifra limbajul lor. Marea întrebare pe care Louise se pregăteşte să o pună extratereştrilor este „care este scopul vostru aici?”.
Dacă reuşeşte Louise să descifreze acest dificil limbaj şi dacă află răspunsul la întrebare, evident, nu veţi afla de la mine 🙂

arrival

Mi-a plăcut mult filmul ăsta! Mi-a plăcut tocmai din motivele enumerate la începutul articolului. Nu am mai văzut de ceva vreme un film SF care să nu fie de fapt o mare bătaie între oameni şi nişte fiinţe cu jucării mai jmechere ca ale noastre,  care se iau de toate clădirile emblematice pe care le (mai) avem.

Mi-a mai plăcut şi pentru că schimbă puţin unghiul, focusul acestui film nu este pus neapărat pe venirea în sine a extratereştrilor, ci mai mult pe personajul interpretat de Amy Adams, pe transformările (interioare, să nu vă gândiţi că îi cresc tentacule) prin care aceasta trece, pe relaţia pe care o dezvoltă cu acele fiinte şi pe cum creşte aceasta psihic, emoţional şi profesional.

arrival

Mai mult decât atat, mi-a plăcut că e şi puţin cam mindblown aşa! Când crezi că te-ai prins şi ştii ce urmează, jap! una după ceafă! Te cuminţeşti, eşti iar atent, te cufunzi în poveste şi apoi iar zici „aha, sigur urmează să facă asta” şi jap! iar una după ceafă. Pici şi a treia oară în capcană şi crezi că finalul e previzibil şi JAP! un zdravănă de tot după ceafă! Şi aşa ieşi din sală ameţit şi debusolat de parcă chiar ai fi văzut extratereştrii!

Eu zic să mergeţi musai să vedeti filmul! Şi staţi liniştiţi, „jap”-ul e doar metaforic, nu e nimeni cu vreo bâtă în sală.
Arrival – Primul contact intră în cinematografe din 11 noiembrie şi este distribuit de InterComFilm.

Lasă un răspuns