[Recomandare] Bridge of Spies

Si am fost ieri la vizionarea noului film regizat de Steven Spielberg, Bridge of Spies sau Podul Spionilor, cum suna el in romana.

Actiunea filmului are loc in anii ’60, cand un spion rus, Rudolf Abel (Mark Rylance), este arestat de catre FBI, iar probele descoperite in camera pe care acesta o inchiriase ajuta la condamnarea lui.

Pe fir intervine James Donovan (Tom Hanks), un avocat din Brooklyn specializat in asigurari, care este desemnat de filma sa de avocatura sa il reprezinte in proces pe Rudolf Abel. Donovan se trezeste astfel aruncat in mijlocul Razboiului Rece, trimis fiind de catre CIA intr-o Germanie care tocmai se impartea, cu o misiune aproape imposibila, de a negocia eliberarea unui pilot american capturat de rusi.

Bridges of Spies

Am apreciat foarte mult la acest film, poate nu atat povestea in sine, care este una extrem de serioasa dar pe care am mai auzit-o in diverse variante, ci personajele si cum acestea traseaza liniile povestii.

Avem, asa cum v-am spus mai devreme, de a face cu un spion rus. M-as fi asteptat sa il uram pe acest spion pentru ca este personajul rau pare-se. Dar din contra, descoperim omul din spatele job-ului, care nu a facut practic nimic rau, el doar si-a facut meseria si ajungem ca in final sa il indragim foarte tare. Pentru a scoate mai bine in evidenta acest aspect al nevinovatiei lui, filmul ne prezinta cum un pilot inrolat in armata americana a ajuns sa fie colaborator CIA: dupa ce a trecut de cateva teste astuia si colegilor lui le-a fost comunicata misiune. Asadar au fost pusi in fata faptului implinit. Incepand de acum erau spioni americani care urmau sa survoleze spatiul sovietic si sa il fotografieze.

Mi-a placut de Abel pentru ca era foarte bine ancorat in realitate, dar replicile lui denotau o seninatate si o detasare incat uneori erau de-a dreptul hilare.

Tom Hanks bridge-of-spies-moviePersonajul interpretat de Tom Hanks este unul total diferit fata de orice a mai facut actorul pana acum. El este avocatul pus is fata unei situatii imposibile, aceea de a reprezenta in proces un spion rus. In ciuda impotrivirii familiei, colegilor si practic intregii Americi, James Donovan alege sa isi faca meseria cinstit si drept si il apara pe Abel fara prejudecati, urmaridu-i „the best interest”

In final nu numai ca il scapa pe Rudolf Abel de scaunul electric, dar il aduce si inapoi acasa, devenind astfel din cel mai dispretuit american, un erou!

M-a intristat foarte tare sa il vad pe Alan Alda foarte imbatranit, cu o expresie foarte serioasa si fara acea privire mereu pusa pe şotii cu care ne-a obisnuit in MASH. In acest film interpreta mult prea seriosul rol de partener intr-o firma de avocatura. Uitati-va bine la Thomas Watters Jr., s-ar putea sa nu il recunoasteti din prima, dar este chiar cel care ne-a amuzat atatia ani, Captain Benjamin Franklin Pierce.

Daca nu v-ati dat seama cat de misto e filmul asta numa’ din faptul ca nu m-am mai putut opri din scris si am facut cea mai lunga recenzie EVER, va mai zic si ca are 8.1 pe imdb!

Va super recomand sa mergeti sa il vedeti!

Bridges of spies apare in cinematografe din 27 noiembrie si este distribuit de Odeon Cineplex.

Lasă un răspuns