[Cronică de film] Split

Și-am fost să vedem cel mai nou film al lui Night Shyamalan – Split.

Filmul spune povestea lui Kevin, un bărbat care suferă de sindromul personalităților multiple. Din cele 23 de personalități care se bat să iasă la „lumină”, Barry pare să fie cel care deține controlul. Asta până când Dennis și Patricia își unesc forțele pentru a-și pune în aplicare planul de a crea încă o personalitate, Bestia! Reușesc oare ceilalți să oprescă apariția sa sau vor fi „acoperiți” de această nouă creatură? Evident, asta nu veți afla de la mine 🙂

Mi-a plăcut mult ritmul filmului, alert, nu îți lasă nicio clipă să respiri! Mi-a plăcut că a intrat direct în pâine… Fără bla bla-uri și introduceri inutile, filmul a început direct cu răpirea fetelor din parcarea unui mall. Nu știam nici cine sunt ele și nici cine e el. Abia apoi am început, ușor ușor, să facem cunoștință cu fiecare personaj, să descoperim detalii din trecutul lor și să înțelegem care e rolul fetelor și de ce au fost răpite tocmai ele.

Clar mi-a plăcut și povestea! Tulburarea în sine mi se pare fascinantă. Deși îmi dau seama că este o problemă serioasa și o adevarată dramă pentru cei care se confruntă cu așa ceva, mi se pare incredibil ce poate face creierul nostru! De fapt, despre asta și este filmul!
Cu atât mai facinantă mi s-a părut tulburarea, cu cât în film i-au adăugat și un mic twist, anume că personalitățile aveau și „specificații tehnice”, să zic așa, diferite. De exemplu, unul din ei era diabetic, altul era mai forțos, altul nu vedea fără ochelari, etcetera.

Mi-au mai plăcut și imaginile, cadre super mișto gândite și exploatate la maxim niște unghiuri la care nici nu te gândeai, etcetera.

Probabil cel mai mult și cel mai mult mi-a plăcut de James McAvoy! Dacă nu câștigă un Oscar, măcar 23 de Oscaruri pentru interpretarea lui din acest film! Sau 24? E absolut genial cum se transformă de la o personalitate la alta! Gesturi, mimică, fel de a vorbi, privire, postură….etcetera!

Și finalul, pfoa, finalul!
Cumva ai impresia din trailer că știi ce se va întampla și că filmul ăsta e doar un alt thriller. Dar finalul ăla te dă total peste cap!

Split intra din 27 ianuarie in cinematografe și este distribuit de RoImage.

PS. jur că nu-s (chiar atât de) nebună, o să înțelegeți ce-i cu atâta „etcetera” în articolul ăsta după ce vedeți filmul, și e musai să îl vedeți 🙂

Lasă un răspuns