Drumul vinului fiert

Daca e un lucru pentru care abia asteptam sa vina iarna, acela este vinul fiert! Acea licoare magica  ce ne ajuta sa trecem cu bine peste anotimpul rece, care ne decongeleaza cand ne aventuram afara din casa in gerul naprasnic, care ne incalzeste pe interior de se vede in obrajori si ne face mai veseli.

Povestea vinului fiert incepe in antichitate, cand se numea Conditium paradoxum. In perioada Evului Mediu gustul sau era asemanator cu ceea ce cunoastem noi azi, deosebirea fiind ca se bea dupa ce se racea. Astazi este o bautura alcoolica pe baza de vin rosu traditionala in Europa Centrala dar care a devenit populara si in Europa de Est, ce se consuma in perioada sarbatorilor de iarna.

Aflandu-ne si noi in aceasta minunata perioada din an, am pornit in cautarea celui mai bun vin fiert din Bucuresti.

First stop: Bucharest Christmas Market
Intr-un decor mereu de poveste, gasim o gama variata de vinuri fierte. Unele facute traditional (cat de cat) intr-o oala mare in care alearga dintr-o parte in alta feliutele de portocala si cele de mar sau ceva mai modern in niste chestii care tin temperatura vinului constanta. Noi am incercat din ambele, mare diferenta sa stiti ca nu e. Calitatea vinului e cam aceeasi, not bad dar putin lungit cu alta substanta magica pe-al sau nume stiintific H2O. Macar nu se lasa cu dureri de cap. Deci suntem safe! Enervante sunt, in schimb, paharele meschine in care iti este sevit vinul. In primul rand ca sunt mici, parca din ce in ce mai mici de la un an la altul, cine stie, poate la anul bem din shot-uri. Si in afara de asta, sunt din plastic subtire. In prima faza iti arzi mainile, iar dupa un minut constati ca vinul e bocna! Deci mai bine il dai shot de la inceput! Cat e cald si bun 🙂
All in all, e numa bun cat stai la un concert sau cat dai o tura pe la toate casutele.

SuperGulia la Bucharest Christmas Market
Diana la Bucharest Christmas Market

Am luat-o apoi spre Centru Vechi si am poposit la Storage Room, pe Smardan.
Acolo am fost mega surprinse, au vin fiert cu rom! O nebunie, va zic! Vinul e exact cum trebuie sa fie, demisec, usor indulcit, adugat putin zahar vanilat, are scortisoara, feliute de portocala si cubulete de mar, iar romul, of romul face totul sa fie genial!
Este atat de misto combinatia asta ca acum nici nu mai pot sa beau vin fiert simplu! Daca totusi vi se pare suspecta varianta asta cu rom si nu vreti sa faceti experimente, sa stiti ca au si varianta clasica. Vin bun, arome si fructe din belsug!
Noi insistam, trebuie neaparat sa incercati varianta cu rom! Mergeti la Storage Room si cereti o vin fiert cu rom! Vine servit intr-o cana ceramica generoasa, nu iti arzi mainile, nu se raceste instant…e numa bun de baut in timpul unei conversatii savuroase pe timp de iarna!

SuperGulia la Storage Room
SuperGulia la Storage Room

Intr-o alta zi, pentru ca inghetasem prin oras si ne era foame, ne-am gandit sa impuscam doi iepuri dintr-o lovitura, asa ca ne-am oprit la Les Bourgeois. Mancarea stiam ca e buna, banuiam ca nici vinul fiert nu ne va dezamagi mai ales ca le vazusem postarea pe facebook. Am avut noroc, la ora la care am ajuns erau doar cateva mese ocupate si asa ca ne-am putut alege un super loc la geam. Totusi, nu va bazati pe asta, cam intr-o ora, odata cu lasarea serii, locatia s-a umplut.
Vinul fiert l-am primit in cateva minute, adus intr-o cana eleganta. Desi este ceva mai scump decat in targ, calitatea nu se compara. De la prima inghititura iti dai seama ca e un vin bun, perfect aromatizat, indulcit atat cat trebuie ca sa simti si vinul si condimentele si portocala. Desi am intrat pentru o cana de vin fiert, am ramas pret de vreo trei. Asa ca, daca aveti drum prin Centrul Vechi si pofta de vin fiert bun, servit intr-o atmosfera eleganta, SuperGulia recomanda Les Bourgeois …va mai spunem si ca, intre orele 17-19, zilnic, va asteapta oferta la vin fiert, 1+1 gratis!

SuperGulia la Les Burgeois
SuperGulia la Les Burgeois

Alta data am luat-o fix in directia opusa si am ajuns la Bohemia Tea House, in spatele Cismigiului, langa Conservator. Intr-o atmosfera linistita, asa cum ne-au obisnuit cei de la Bohemia, am luat loc in niste scaune comode si am cerut un vin fiert. Oamenii astia ne-au surprins cu faptul ca servesc vin fiert la carafa! Ai doua variante, in functie de cat de multi sunteti, carafa de 500ml si carafa de 1000ml. Desi stiam ca vom bea mai mult de 500ml, am comandat varianta mica sa ne putem bucura de un vin cald si bun. Cei de aici se pricep si la vin fiert, nu numai la ceaiuri! Vinul bun, perfect aromatizat, cu feliute de portocala si mar. Super! Nu e la pret de targ, dar este foarte ok. Carafa de 500ml e numai 16lei!
Asa ca daca vreti sa beti un vin fiert bun, intr-o atmosfera linistita si, cel mai important, fara fum de tigara, va recomand cu caldura ceainaria Bohemia.

SuperGulia la Bohemia
SuperGulia la Bohemia

-TO BE CONTINUED-

Stii un loc fain cu vin fiert bun? Spune-ne si noua!

Daca vreti sa va pregatiti un vin fiert chiar la voi acasa, ascultati aici cateva sfaturi: Pentru a face un vin fiert bun avem nevoie de vin alb sau rosu, nu foarte scump. Cel mai bine e sa alegem un vin demisec pentru ca vinurile dulci pot fi inselatoare la fiert. Se adauga diverse condimente: scortisoara, cuisoare, anason stelat, portocala etc si se indulceste dupa gust. Vinul se incalzeste pana la 80 de grade, nu se fierbe caci la 83 de grade alcoolul se evapora.

-un articol de Gulia si Diana-

2 comentarii la „Drumul vinului fiert

Lasă un răspuns