5 lucruri pe care probabil nu le stiai despre muzee

Acum ca a trecut si Noaptea Muzeelor 2015, poate e timpul sa afli urmatoarele:

1. Stiai ca muzeele sunt deschise si in celelalte zile ale anului? Da, chiar sunt! Daca asteptarea iti face vizita mai placuta, poti sa te postezi de luni in fata muzeului! Cu siguranta marti o fata zambitoare si usor confuza iti va deschide usa si te va pofti sa vizitezi muzeul!

 

2. Nu trebuie sa astepti un an intreg pentru a vizita un muzeu! Probabil, la Noaptea Muzeelor, ai pierdut vreo juma’ de ora (sau mai bine) stand langa un ghiseu sau birou…ei bine, in mod normal de acolo se pot cumpara biletele de acces! Am facut eu un mic research si vei plati pe un bilet undeva intre 5lei si maxim, dar maaaaxim 30lei, in functie de muzeul pe care doresti sa il vizitezi si de categoria socio-demo in care te situezi (adica daca mai esti elev/student sau poate pensionar cu siguranta beneficiezi de o reducere). Deci cam tot cat dai pe o apa in clubu’ ala in care ati iesit toata iarna.

Acum pe bune, oare cati din cei care stau la acele cozi gigantice chiar nu isi permit sa plateasca un bilet intr-o zi normala? Daca ti-ai luat Iphone 6 Gold si acum mananci apa pe post de ciorba, fel principal si desert esti in cu totul alta categorie!

 

3. Cand vizitezi un muzeu…cam e de mers…pe jos…per pedes adica. Asa ca tocurile, platformele si alte incaltari incomodo-fancy ar trebui lasate sa se odihneasca acasa. Am citit un studiu (al cercetatorilor britanici evident) care spunea ca tenisilor le place mult la muzeu! Nu, slapilor nu le place la muzeu! Au alergie…

4. Vizita la muzeu ar trebui sa fie linistita si linistitoare. Atunci cand esti inconjurat de o „mare” amorfa de oameni (amorfa dar intens bulucita) se numeste ca esti la concert…sau in ratb. Daca al tau corp se deplaseaza involuntar intr-o directie, iar ai tai ochi abia daca au zarit un coltisor de exponat, dar in schimb cunosti foarte bine ceafa celui din fata si tavanul muzeului nu inseamna ca te-ai culturalizat. Ai apucat macar sa scoti telefonul din buzunar sa dai check-in?  Daca era oricare alta zi reuseai chiar sa faci si poze!

5. Ghidul nu e tipu’ ala galagios care incearca sa isi faca multi fani prin comentariile lui smechere si inteligente (cat de cat)! Intr-o zi normala, cand muzeul nu este „inundat” de oameni, exista ghizi de profesie, acei oameni care stiu cel mai bun traseu de vizitare si care iti prezinta cu multa pasiune toate informatiile despre exponate si muzeu.

Acum sa nu ma intelegeti gresit, nu sunt o gulie acra! Chiar apreciez initiativa si ideea acestui eveniment, am o problema numai cu modul in care este el perceput la nivelul majoritatii.

 

0 comentarii la „5 lucruri pe care probabil nu le stiai despre muzee

  1. Felicitări pentru intenția de a fi ghid celor care vor să învețe să trăiască emoția declanșată doar în spații culturale. Cultura există. „Lumea cultă” nu are porți închide. Dimpotrivă. Succes.

  2. Recunoaste ca esti o gulie acra si te ciudesti ca nu ai garderoba plina de slapi. Slapi pentru muzeu, slapi pentru club si slapi pentru piata. In alta ordine de idei muzeul a ajuns sa fie el insusi un exponat antic care reprezinta mai putin interes decat un check-in in club la o bere acra.

Lasă un răspuns